Yeni İçeriklerimiz

Çocuk için Diyet Nasıl Olmalı

Günümüz çağının sorunu obezite, İnsanoğlu her geçen zaman zarfı içerisinde paketlenmiş, dondurulmuş gıda tüketimini arttırarak bilinçsiz bir şekilde obeziteye davet çıkarttırıyor. Konu sağlık olduğunda en değerli varlığımız olan Çocuk için diyet nasıl olmalı ? 

Çocuklarda 4-6 yaş arasında nasıl beslenileceği konusundaki alışkanlıklar; ailesi tarafından düzenlenerek onlara düzenli ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırılmalı. Çocuğun yeterli beslenip beslenmediği gelişim sürecinden anlaşılacağı gibi her çocuğun metabolizmasının ayrı ayrı özellik gösterdiği unutulmamalıdır.

çocuk için diyet listesiÇocuklarımızı başka çocuklarla kıyaslayarak onların beslenme şekillerinin aynısını kendi çocuğumuzda uygulamak oldukça yanlıştır. Beslenirken doydum daha yemek istemiyorum diyen çocuğunuza zorla fazla yemek yedirmenin bir faydası olmadığı gibi; çocuğunuzun yanlış beslenmesi sonucu kilo almasına obezite olmasına veya beslenme ihtiyacını yapmama yoluna giderek sağlıksız bir bedene sahip olmasına yol açarsınız.

Çocuklarda beslenme sırasında görülen bazı besinleri sevmeme, yeme ihtiyacı duymama gibi sorunlarla karşılaşıldığında zoraki o besinlerin yedirilmesi yoluna gidilmeyip o besinlerle aynı özelliğe sahip besinler verilmeli. Örnek verilecek  olur isek:  sütü sevmeyen çocuğunuza süt besin değerini koruyan sütlaç, yoğurt veya muhallebi verilebilir. Besin değerlerini öldürmemek için fırın yemekleri ve kızartmaların yerine haşlanarak besin değerleri ölmemiş yiyecekler verilmeli. Ara sıra  yesin diye verilen cips, kurabiye, pasta yerine meyve yemesini veya süt içmesini önerin.

Çocuklarda sağlıklı beslenme ve diyet uygulamalarında belirteceğimiz öğünlerdeki besinleri olmaları onlar için uygun olacaktır.

Çocuk için Diyet Listesi

Sabah Kahvaltısında: 1 -3 Dilim ekmek, 1 Adet yumurta, 1 Dilim peynir; 1 Bardak süt, Bir kaşık pekmez veya reçel, 1 Dilim domates veya meyve verilebilir.

Öğlen yemeğinde:  1 Dilim ekmek, yarım kase yoğurt, Yarım porsiyon etli ve sebzeli yemek veya 2 adet köfte verile bilir.

Akşam yemeğinde: 1 Dilim ekmek, 1 Porsiyon etli sebzeli yemek, Yarım porsiyon makarna veya pilav, 1 porsiyon meyve veya sebze verilmeli;  yatmadan önce ve ara öğünlerde bir bardak süt içilmeli. Tercih durumuna göre öğlen yemeği ile akşam yemeklerinin yeri değiştirile bilir.  Şunu unutmamak gerekecek yemeklerle beraber günlük su tüketimine de dikkat edilmeli.

Çocuk Diyet ListesiYukarıda belirtilen çocuk için diyet beslenme programına uyulduğunda çocuklarınızın obezite olması ve sağlıksız beslenmesi ortadan kalkmış olarak sağlıklı ve yaşına uygun gelişimini sağlamış olacağız . Bu beslenme ve diyet alışkanlığının kazandırılması ailenin elinde olduğundan aile olarak buna dikkat edilmelidir. Hiç  bir zaman çocuğumuzun beslenmesini ve gelişmesini başka çocuklar örnek göstererek beslenme yoluna gitmemeliyiz. ”Bak sen yemezsen başkasına senin yemeğini veririm veya bak arkadaşın ne kadar çok yemek yiyor seni geçmiş ” gibi kıyaslamalar yapılmamalı.

Beslenmede Alabileceğiniz Önlemler

Çocuklarımızı günlük hayattaki abur cabur diye tabir edilen ve genetiği bozulmuş gıda takviyeli besinlerden uzak tutmanız gerekmektedir. Daha önce yazdığımız bir makaleyi inceleyerek çocuklarınız ve kendiniz için sağlığımıza zarar veren yiyecekler nelerdir inceleyerek aileniz ve kendiniz adına önlem almış olursunuz.

Çocuklarınız için evde sağlıklı diyet dondurma yapabilir, Sağlıklı meyve ve sebzelerden az kalorili evde diyet içecek hazırlayabilir, sağlıklı yemekler için ise diyet mutfağı kategorimize bakabilirsiniz.

Hakkında protein

Dikkatinizi Çekebileceğinizi Düşündük

Protein Diyeti Nedir?

Protein Diyeti Nedir? Konu zayıflamak olduğu zaman bir çok insanın kolayca erişebileceği diyet listeleri mevcut, …

3 Yorumlar

  1. tereyağlı bal ekmek üzerine sürsem olur mu çocuğum için daha iyi olacağını düşünüyorum.

    • Elif Hanım Merhaba Makalemizin İsmi Çocuk için diyet nasıl olmalı
      Amacımız denenmiş bir diyet listesi ile sizleri sağlıklı bir şekilde kilo vermenizi sağlamaktır. Diyet dışına çıkılmaması gerekir. İlgi ve alakanız için teşekkürler.

  2. Benim oğlum da gelişim çağındayken aşırı kiloluydu ve metabolizması yavaştı. Doktorun uyguladığı diyete ek sürekli hareket halinde olması için çabaladık. çocukları mutlaka hareket ettirin verirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir