Yeni İçeriklerimiz

Ödem Belirtileri

Orta yaşlı ve ileri yaşlı her birey için ciddi problem yaşamasına neden olan ödem nedir? ödem belirtileri nelerdir? ne sebep olur tedavisi nelerdir bu konu hakkında tüm detayları sizlere hazırlayarak bilinçli bir şekilde hareket etmenizi sağlayacağız.

Ödem Nedir

Ödem, vücudun bazı bölümlerinin şişerek günlük hareket etme güçlüğü yaşamanıza ve her hangi bir ters harekette dayanılmaz ağrılar çekmenize neden olur. Ödem genellikle ayaklarda, ayak bileklerinde ve bacaklarda el bileği, parmaklar ve dirseklerde görülür. Ayrıca yüzü ve boynu da etkileyebilir. Hamile kadınlar ve yaşlı yetişkinler sıklıkla ödem alırlar, ancak kronik rahatsızlığı veya kilo problemi olan herkesin başına gelebilir.

Vücut kitle ve ağırlığınıza göre 9 kiloya kadar vücudunuzda ödem bulunabilir. Biriken ödem ciddi anlamda sağlığınızı ve hareketinizi kısıtlayabilir.

Ödem Belirtileri

  • Bacaklarda halsizlik.
  • Ayak ve ayak bileklerinde dayanılmaz ağrılar.
  • Ayaklarda şişkinlik.
  • Baldırlarda ve diz çevresinde ağrılar.
  • Karın Bölgesinde ağrılar ve şişkinlikler.
  • Yüz, baş ve boyun şişkinlikleri ve ağrıları.
  • Parmak, bilek, kol ve dirsek bölgesinde şişkinlikler ve ağrılar

Başta olmak üzere düzensiz baskı uyguladığınız el veya ayakta hızlı bir şekilde dayanılmaz ağrılar yaşamanıza neden olabilir.

Kadınlarda : Adet öncesi, Hamilelik dönemi veya Menopoz dönemi daha fazla ödem toplayarak sizi daha hırçın ve sinirli yapabilir.

En tehlikeli ödem toplanan bölge kafa çevresidir. Bu bölgede biriken sıvı; beyin fonksiyonlarının çalışmaması, beyin damarlarında tıkanıklık olması ve kan gitmemesi, beyin kanamalarına dahi neden olabilecek kadar kötü sonuçlar doğurabilir.

Gözlerinizdeki sebepsiz bulanıklaşma kafa bölgenizde yoğun ödem oluşumunun bir belirtisidir.

İki el veya iki ayak bölgesi aynı olmayabilir; baskı yiyen bölge deki ince damarlar ödem yüzünden tıkanıklık yaşarsa diğerine göre gözle rahat bir şekilde görebileceğiniz şişkinlik gösterir.

Ödeme ne sebep olur?
Ödem, vücudunuzun dokularında biriken ekstra sıvıdan kaynaklanır. Birçok şey sıvının birikmesine neden olabilir. Bazen yer çekimi sıvıyı bacaklarınıza ve ayaklarınıza doğru çeker. Çok uzun süre hareketsiz oturma veya ayakta durma, özellikle sıcak havalarda bacakların ödemine neden olabilir. Çok fazla tuz içeren yiyecekler yemek sorunu daha da kötüleştirebilir. Ödem ayrıca bazı ilaç kullanan kişilerde de görülmektedir.

Uzun zaman içerisinde dengesiz ve proteinsiz beslenme; fazla asitli ve şekerli yiyecekler; Unlu mamulleri ödeme sebep olur.

Konjestif kalp yetmezliği, karaciğer hastalığı ve böbrek hastalığı gibi bazı sağlık sorunları ödemlere neden olabilir. Ödem bir başka kişiden kişiye bulaşmaz.

Ödem nasıl teşhis edilir?
Doktorunuz sizi inceleyerek ödemenizin olup olmadığına karar verebilir. Şişmiş alan üzerindeki cilt gerilebilir ve parlak olabilir. Şişmiş bölgeyi yaklaşık 15 saniye hafifçe itmek bir çukur bırakacaktır. Bu olursa, doktorunuz vücuttaki ödeme neyin neden olduğunu görmek için bazı testler yapmak isteyebilir.

Ödem tedavi edilir mi veya önlenebilir mi?

Ödemenize neyin yol açtığına bağlı olarak, bunun olmasını engelleyemeye bilirsiniz. Ödemenize konjestif kalp yetmezliği, karaciğer hastalığı veya böbrek hastalığı gibi sağlık sorunları neden oluyorsa, bunu önleyemezsiniz, sadece yönetebilirsiniz. Karaciğer yağlanması, yağ oranı yüksek olan kişilerde yağlanma ne kadar azalır ise ödemde o kadar vücuttan atılır. Ödeminiz var ise çok fazla tuz yiyor iseniz, daha az tuz yiyerek ödemi azalta bilirsiniz. Ödem genellikle kilolu insanlarda da sıkça görülmektedir. Dengesiz ve düzensiz yiyecekler tüketerek vücutta ödem artmasına neden olabilirsiniz.

Ödem tedavisi

Ödemi tedavi etmenin tek yolu, buna neden olan durumu tedavi etmektir. Doktorunuz diüretik adı verilen bir ilaç almanızı isteyebilir. Buna su hapı da denir. Bu haplar tuz ve ekstra sıvıyı idrarınız yoluyla vücudunuzdan ödemi temizlemeye yardımcı olur.

Ödeminiz varsa, özellikle hamileyseniz doktorunuzu görmek önemlidir. Tedavi edilmezse, cildiniz gerilmeye devam edebilir. Bu diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Ödemeniz varsa ve nefes almakta zorlanmaya başlarsanız, hemen doktorunuzu arayın.

Ödemle yaşamak
Şişmeyi azaltmak için evde yapabileceğiniz etkili yöntemler aşağıdaki gibidir:

  • Otururken veya uzanırken bacaklarınızı kaldırın.
  • Bacaklarda ödem varsa, destek çorapları giyin. Bunları çoğu eczaneden satın alabilirsiniz. Destek çorapları, bacak ve ayak bileklerinde sıvı birikmesini önlemek için bacaklarınıza baskı yapar.
  • Hareket etmeden uzun süre oturmayın veya ayakta durmayın.
  • Ne kadar tuz yediğinizi sınırlama konusunda doktorunuzun tavsiyelerine uyun.

Doktorunuza sormanız gereken sorular

  • Ödemime ne sebep oluyor?
  • Hangi tedavi benim için en iyisidir?
  • Egzersiz yapmam güvenli mi?
  • Destek çorapları giymeli miyim?
  • Hangi yaşam tarzı değişikliklerini yapmalıyım?
  • Düşük tuzlu diyetler hakkında okuyabileceğim herhangi bir kitap veya dijital bir kaynak önerebilir misiniz?
  • Ne tür yiyecekler tüketmem gerekir; ne tür yiyeceklerden uzak durmalıyım?
  • Hava yolculuğu benim için güvenli mi?
  • Ödem geçecek mi?

Vücuttaki ödemden Detoks Diyeti ile arınabilir; 6 ayda bir diyet listesini uygulayarak sağlıklı kilo verebilirsiniz.

Unutmamanız gereken ödem ciddi bir hastalıktır. Ödem belirtileri veya Kronik bir rahatsızlığınız veya aşırı kilolu iseniz mutlaka doktora gitmeniz gerekir.

Hakkında protein

Dikkatinizi Çekebileceğinizi Düşündük

Protein Diyeti Nedir?

Protein Diyeti Nedir? Konu zayıflamak olduğu zaman bir çok insanın kolayca erişebileceği diyet listeleri mevcut, …

3 Yorumlar

  1. yarım saattir bir çok siteye girdim çıktım hiç birisinden bir şey anlayamadım. sizin anlatımınızı çok beğendim doktor bey teşekkür ederim. tavsiyelerinize uyucam

  2. Yıllardır çektiğim şu sorunu en iyi dille anlatan yer burası. Bir türlü inmiyor ve geçmiyor şu şey. Buna da çözüm bulsak her şey düzelecek gibi hissediyorum. Sanki sürekli kilo alıyormuş gibi gözüküyor. Hem de daha yaş küçükken.allah yardımcımız olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir