Yeni İçeriklerimiz

Hamsi Buğulama Tarifi

Ülkemiz de bir çok insanın severek tükettiği bir balık türü olan hamsi pişirme tekniğini sürmene usulü hamsi buğulama tarifi nasıl yapılır en ince ayrıntısına kadar sizler için derledik.

  • Hamsi balığı, omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir balık türüdür ve birçok sağlık faydası sunar.
  • Öncelikle, kalp sağlığına faydalıdır. Omega-3 yağ asitleri, trigliserid seviyelerini düşürerek kalp hastalığı riskini azaltır. Ayrıca kan basıncını da düşürerek kalp sağlığını korur.
  • Hamsi balığı, beyin sağlığına da faydalıdır. Omega-3 yağ asitleri, beyin fonksiyonlarının korunmasına, ayrıca hafızanın güçlenmesine yardımcı olur.
  • Ayrıca hamsi balığı, kemik sağlığına da faydalıdır. Çünkü D vitamini açısından zengindir. D vitamini, kalsiyum emilimini arttırarak kemiklerin daha güçlü olmasına yardımcı olur.
  • Son olarak, hamsi balığı, bağışıklık sistemi fonksiyonunu arttırarak vücut direncini güçlendirir.

Tüm bu faydaları göz önünde bulundurarak, haftada en az iki kez balık tüketmek sağlıklı bir beslenme planının önemli bir parçasıdır.

Sonbahar ve kış aylarında yapılan bir yemektir.

Hamsi Buğulama Tarifi

Malzeme
500 gr hamsi
2 adet domates ( olgun )
2 adet kuru soğan
2-3 adet çarliston biber
3-4 adet defneyaprağı
2 yemek kaşığı tereyağı
Kristal kaya tuzu, karabiber ( damak tadınıza göre )
1 su bardağı su
2 adet limon
Yarım demet maydanoz

Hamsi Buğulama Hazırlanışı

  1. Hamsileri temizleyin, kılçıklarını çıkartın, yıkayın ve süzün ( eğer kendiniz ayıklayacak sanız, hamsiyi, sırtı sol elinizin avuç içine gelecek şekilde yerleştirin, kafasının alt kısmından başparmak ve işaret parmağınızla tutun, sağ elinizle de balığın kafasını tutup öne eğin ve etinden kopartıp yavaşça kuyruğa doğru çekerek kemiğini alın, yıkayıp süzgece koyun ).
  2. Soğanları soyun, piyazlık şekilde doğrayın. Domatesleri yıkayın, soyun ve küçük küp şeklinde doğrayın. Biberleri yıkayın, sap ve çekirdeklerini çıkartıp ince ince doğrayın. Limonları da güzelce yıkayın, birinin suyunu sıkın, diğerini de halka şeklinde dilimleyin.
  3. Doğradığınız soğan, domates ve biberi harmanlayın ve yarısını ısıya dayanıklı cam bir tepsinin içerisine yayın, üzerine hamsi filetolarını dizin, hamsileri üzerine kalan malzemeyi koyun, tuz ve karabiberi serpin. Defne yapraklarını ve limon dilimlerini yerleştirin. En son tere yağını küçük parçalara ayırın ve tepsiye koyduğunuz malzemelerin üzerine serpiştirin.
  4. Tepsiyi, önceden 170 derecede ısıtılmış fırına verin ve balıkları pişirin ( 15-20 dakika ).
  5. Bu arada maydanozları yıkayın ve ince ince doğrayın. Hamsileri fırından alınca limon suyunu gezdirin, doğranmış maydanozları serpin ve servis edin. Afiyet olsun.

    Not :
    Bu tarifi kış mevsiminde domates ve biber koymadan, sadece diğer malzemeleri kullanarak ta yapabilirsiniz.
    Tencerede ( kapağı kapalı olarak ) ocak üstünde pişirerek de uygulayabilirsiniz.
    Aynı yöntemle mevsimine göre mercan, sardalye, levrek, lüfer, barbunya, tekir, kalkan gibi balıklar da pişirebilirsiniz.

Hamsi Buğulama Tekniği

Türk mutfağında sıkça kullanılan bir pişirme yöntemidir. Buğulama, yemeğin su buharı ile pişirilmesi anlamına gelir ve düşük yağ içeriğiyle sağlıklı bir pişirme yöntemidir.

Hamsi buğulama için öncelikle temizlenmiş hamsiler tuzlanarak bekletilir. Daha sonra buhar kabına yerleştirilir ve üzerine birkaç dilim limon, bir miktar zeytinyağı, tuz ve karabiber eklenir. Buhar kabının kapağı kapatılarak hamsilerin buharda pişmeleri sağlanır.

Bu şekilde pişirilen hamsiler lezzetli ve sağlıklı bir yemek oluşturur. Ayrıca buğulama tekniği, hamsinin doğal lezzetini koruduğu için tercih edilen bir yöntemdir.

Balık insanlar için önemli bir besin kaynağıdır. Sizler için topladığımız bir çok bilgi Amerikan Kalp Vakfı sitesindeki sağlıklı beslenme, sağlıklı yaşam konularından derlenerek aktarılmıştır. Diyet Yemekleri sayfamızı zaman zaman takip etmeyi unutmayın.

Hakkında protein

Dikkatinizi Çekebileceğinizi Düşündük

Tavuk Haşlama Tarifi

Tavuk Haşlama Tarifi

Proteinli besinlerden vazgeçemeyenler için basit ve lezzetli bir yemek tarifi, Tavuk haşlama tarifi, Bol şekilde …

1 Yorum

  1. Balık yemekleri diyette çok önemli. Ben öğlen menülerinde tercih ediyorum ama akşam da kızartma olmayan hafif yemekler içinde tüketilebilir. Özellikle çinko içerdiği için diyete ara verseniz bile yemelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir