Yeni İçeriklerimiz

Yürüyüş Yapmanın Faydaları

Fazla kilolar estetik açıdan kötü bir görüntüye neden olurken aynı zamanda genel sağlığı da tehdit eder. Geçmişten günümüze en sağlıklı sporlardan bir tanesi yürüyüştür. Yürüyüş yapmanın faydaları neler ? Yürüyüş zayıflatır mı? Fazla yürüyüş yapmanın zararları Neler ? En ince ayrıntıları ile sizler için derlendi.

Fazla kilolardan kurtulmak için mutlaka beslenme düzeninde bazı değişiklikler yapılmalıdır. Taze sebze ve meyvelerden oluşan bir beslenme planı oluşturulmalıdır. Ayrıca düzenli egzersiz de önerilir. Her gün yürüyüş yapılması kilo verme sürecini hızlandırır. Her gün 30 dakika kadar yürüyüş yapılması kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Ayrıca kas yapısının da güçlenmesine yardımcı olur. Yürüyüş Yapmanın Faydaları ve zararları neler inceleyelim.

Yürüyüş Yapmanın Faydaları

Yürüyüş Yapmanın Faydaları

  1. Kalp sağlığını korur.

– Düzenli olarak yürüyüş yapılması kan akışının düzenlenmesini sağlar. Bu şekilde kalp krizi ve damar hastalıklarının riskini azaltır. Kalp sağlığının korunmasını sağlarken aynı zamanda kalbin daha sağlıklı kan pompalamasını sağlar.

  1. Kolesterol düzeylerini dengeler.

– Kolesterol düzeylerinin dengelenmesine yardımcı olur. Yürüyüş dolaşım sistemini geliştirdiği için damar içerisinde kolesterol parçalarının birikmesini engeller.

  1. Tansiyonu dengeler.

– Düzenli yürüyüşün tansiyon dengesini düzenlediği de bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Tansiyondaki düzensizlikleri azaltır. Haftada 5 gün boyunca yürüyüş yapılması erkeklerde felç riskini azaltır.

  1. Dolaşım sistemini geliştirir.

– Yürüyüş kalp hastalıklarını ve tansiyonu sorunlarını engellerken aynı zamanda dolaşım sisteminin de daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Yapılan araştırmalara göre günde 30 dakika kadar yürüyüş yapılması dolaşım sorunlarını azaltmaktadır. Damar tıkanıklığı gibi sorunların riskini düşürür.

Yürüyüş Yapmanın Faydaları

  1. Kemik sağlığının korunmasını sağlar.

– Düzenli yürüyüş menopoz sonrası oluşabilecek kemik sorunlarının önlenmesine de yardımcı olur. Kemiklerin daha güçlü ve sağlıklı kalmasını sağlar.

– Osteroporoz gibi ciddi kemik sorunlarının riskini azaltır.

– Günde 30 dakika yürüyüş yapılması kemik yoğunluğunun da artmasına yardımcı olacaktır.

6. Kas sağlığının korunmasını sağlar.

– Karın ve kol kaslarını geliştirmek için de yürüyüş önerilir. Düzenli yürüyüş basen ve bacak kasları için de oldukça faydalıdır.

  1. Kilo kontrolüne yardımcı olur.

– Her gün düzenli olarak 30 dakika yürüyüş yapılması yaklaşık 200 kalori yakılmasını sağlar. Bu şekilde hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo verilebilir. Kilo verirken aynı zamanda kasların da sıkı kalması sağlanır.

  1. Stresi azaltır.

– Düzenli yürüyüş stres seviyelerinin azaltılmasına yardımcı olur. Özellikle depresyon gibi olumsuz ruh hallerinin önlenmesini sağlar. Enerji seviyelerini artırır ve mutluluk hormonunun salgılanmasına yardımcı olur.

– Depresyon ve anksiyete belirtilerini de azaltır.

  1. Uyku düzeninin korunmasına yardımcı olur.

– Düzenli olarak egzersiz yapılması beynin salgılamış olduğu endorfin hormonunu dengeler. Yürüme sonrasında daha rahat bir uyku uyunabilir.

– Yürüyüş kan akışını düzenlediği için uykusuzluk gibi sorunları azaltır.

  1. Enerji verir.

– Yürüyüş yapmak kalori ve yağ yakımına yardımcı olurken aynı zamanda enerji seviyelerini yükselmesini sağlar. İlk başlarda yorgunluk oluşsa da vücut bu rutin yürüyüşlere alışınca genel enerji seviyesinde artış görülmektedir.

– Her gün 15 dakikalık yürüyüş ile başlanır. Bu süre 20 dakika veya 30 dakikaya yavaş yavaş çıkarılmaktadır. İlerleyen zamanlarda 1 saat yürüyüş yapılabilir.

– Dolaşım sistemini olumlu etkileyen ve oksijen alımını artıran yürüyüş egzersizleri tüm hücrelere de daha fazla oksijen gitmesini sağlar. Bu şekilde hücre onarımı ve yenilenme hızı da artar.

  1. Hafıza kaybı ve Alzheimer riskini düşürür.

– Yapılan araştırmalara göre düzenli yürüyüş yaşlılığa bağlı olarak ortaya çıkan hafıza sorunlarını ve alzheimer hastalığını önlemeye de yardımcı olur.

– Düzenli yürüyüş duygu ve hafızayı kontrol eden beynin hipokampus bölgesinin etkinliğini de artırır. Beyin fonksiyonlarının daha iyi çalışmasını sağlar.

Yürümenin Faydaları

  1. Bağışıklık sistemini geliştirir.

– Düzenli yürüyüş kan ve damar sağlığını koruyarak bağışıklık sistemini geliştirir. Bu şekilde hastalıklara karşı da koruma sağlar.

  1. Kansere karşı koruyucu etkileri vardır.

– Yürüyüş genel sağlık için faydalı olduğu için kanserden korunmaya da yardımcı olur. Metabolizmayı ve bağışıklığı destekler.

– Kanser hastalarına da her gün düzenli egzersiz yapmaları önerilmektedir.

Yürüyüş Zayıflatır Mı ?

– Yürüme egzersizleri kardiyo egzersizleri içerisindedir. Kalp atışlarının hızlanmasını sağlamaktadır. Ayrıca kas yapısını geliştirmektedir. Haftanın 5 günü tempolu yürüyüş yapılması fit kalmaya da yardımcı olur. Ayrıca basen ve abdominal yağlarının yakılmasını sağlar.

– Egzersizi alışkanlık haline getirenler yağ yakmaya yardımcı olurken aynı zamanda metabolizmayı da hızlandırır . Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar.

– Yürüyüş depresyon ve anksiyete gibi sağlık sorunlarının önlenmesine de yardımcı olur. Kişinin kendini daha enerjik hissetmesini sağlar.

– Düzenli yürüyüş uzun vadede kalp krizi gibi ciddi kalp veya damar sorunlarının önlenmesine yardımcı olur.

– Kilo vermek için alınan kalori miktarının yakılan kalori miktarından az olması gerekir. Yürüyerek de yüksek miktarda kalori yakılabilmektedir. 10 dakika kadar yavaş hızda yürünmesi yaklaşık 25 kalori yakılmasını sağlar. Her gün 3 defa 10 dakikalık yürüyüş yapıldığında 75 kalori kadar yakılacaktır.

– Tempolu yürüyüş kilo vermek için daha etkili bir çözümdür. Yürüyüş sırasında ilk 20 dakikadan sonra vücut ısınmaya başlar. Bu sürecin sonunda yağlar daha hızlı yakılmaktadır. Bu nedenle günde 30 dakikalık yürüyüş yapılması önerilmektedir.

– İlk başlarda daha yavaş veya kısa süren yürüyüşler yapılsa da bu hız ve süre artırılabilmektedir. Tempolu veya uzun süren yürüyüşler daha hızlı kilo verilmesine yardımcı olan en etkili kardiyo egzersizleri arasındadır.

– Yürüyüş ile birlikte fitness egzersizleri de yapılabilmesi mümkündür. Yürüme egzersizleri diğer egzersizler ile birleştirildiğinde daha etkili sonuçlar vermektedir.

Fazla Yürüyüşün Zararları Neler

  • Düşük tempolu yürüyüş yapılması kalori yakımını ve yağ hücrelerinin azalmasına yardımcı olur. Ancak bu yürüyüşler bazı kişilerde kramp ve kas ağrılarına neden olabilmektedir.
  •  Uygun olmayan ayakkabılar ile yürüyüş yapılması başta ayak parmakları olmak üzere, ayak tabanına ve diğer alanlarda yaraya neden olabilmektedir.
  •  Çok sık ve uzun yürüyüş yapılması kaslara fazla baskı yapılmasına neden olabilmektedir. Ayrıca ayak kaslarında ağrı da oluşabilmektedir.

Hakkında protein

Dikkatinizi Çekebileceğinizi Düşündük

Protein Diyeti Nedir?

Protein Diyeti Nedir? Konu zayıflamak olduğu zaman bir çok insanın kolayca erişebileceği diyet listeleri mevcut, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir