Yeni İçeriklerimiz

Ramazan Diyeti Listesi

Oruç tutmanın sağlığa sayısız faydası olduğu yaygın bir bilgidir. Oruç, bağışıklığı, dayanıklılığı ve zorluklarla yüzleşme yeteneğini artırmanın yanı sıra; fazla yağlardan kurtularak dış görünüşümüze katkıda bulunmaktadır. Ramazan Diyeti Listesi ile aç kalmadan oruç tutarak sağlıklı oruç tutmanız mümkündür.

Kronik mide ağrıları, kolon iltihabı, karaciğer hastalıkları, hazımsızlık veya obezite, damar sertliği, hipertansiyon, astım, difteri ve diğerleri gibi durumlar dahil olmak üzere bir dizi hastalığı hafifletir.

Bariz nedenlerden dolayı, Ramazan’ın önümüzdeki günlerinde uygun bir diyet sürdürmek önemlidir. Çoğumuz bütün gün oruç tutacağımız için, gün batımı ile şafak arasında dengeli bir yiyecek ve sıvı alımı önemlidir.

Beslenmeniz sağlıklı ve ölçülü olmalıdır. Tok tutmanın yanı sıra iftara kadar yeterli enerji sağlamalıdır. Yemeğin hafif olması ve yavaş sindirilen yiyecekler içermesi önerilmektedir. İftarda bol vitaminli sıvılar (şerbet, meyve suları veya tercihe göre bütün meyveler) için.

Sahur vaktinde tüketeceğiniz yemek veya kahvaltı, normal zamanlarda sabah kahvaltısında olduğu gibi kuvvetli protein, ve karbonhidrat içermelidir. Türkiye’mizde proteinin insan üzerindeki değerine sık sık vurgu yapan Türk hekim, Sayın Prof. Canan KARATAY hocamızın diyet listesidir.
Ramazan diyeti ile oruç tutarken kolayca zayıflayabilirsiniz.Ramazan Diyeti Listesi

Ramazan Diyeti Listesi Tarifi

Peygamberlik geleneğini takiben, Orucumuzu hurma ile açmak gelenekseldir. Dolayısıyla benzersiz bir glikoz ve früktoz karışımı (kısa ve uzun süreli enerji için); Yüksek potasyum seviyesi (muzdan yaklaşık yüzde 64 daha fazla) ve sadece suyun üstünde ve ötesinde hidraysan sağlayan özel bir karbonhidrat karışımıdır. Ayrıca mideye ‘tokluk’ bir hissi vermektedir. Sağlıklı bir ramazan diyeti menüsü oluşturmanız için aşağıdaki alternatifli menüleri değerlendirebilirsiniz.

Sahur veya iftar için çorba alternatifleri aşağıdaki gibidir.

  • Lahana çorbası
  • Mercimek çorbası
  • Tavuk suyu çorbası
  • Brokoli çorbası
  • Tarhana çorbası
  • Buğday çorbası
  • Domates çorbası 

SAHUR İÇİN

  • Az pişmiş iki tane yumurta,
  • Gram olarak 20-30 gram veya bir kibrit kutusu civarında tuzsuz veya az tuzlu peynir
  • 50 gram kadar Fındık, Fıstık, kavrulmuş kuru Badem, Ceviz veya Yer Fıstığı ( Tuzsuz )
  • Az tuzlu veya tuzsuz 8 ile 12 tane zeytin
  • Domates, biber, salatalık, dereotu, maydanoz, turp, nane, havuç
  • Limonlu çay veya süt içilebilir. mümkün ise şekersiz
  • 1 Kase Çorba 
  • İlk etapta kendine güvenemeyenler için bir iki gün boyunca sağlıklı küçük kaçamaklar ( Peynirli, ve ıspanaklı börek, Patatesli börek, Tava böreği ve Fırında kabak böreği ) 100 grama kadar minimum yağlı veya yağsız yenilebilmektedir.

İFTAR İÇİN

Mönü 1
1 Kase Çorba
1 adet küçük lahmacun veya ( Peynirli ve ıspanaklı börek, Patatesli Börek, Tava böreği ve Fırında kabak böreği )
Kısık ateşte 8 dakika boyunca pişmiş 2 yumurta, 20-30 gram veya bir kibrit kutusu civarında tuzsuz veya az tuzlu peynir.
50 gram kadar Fındık, Fıstık, kavrulmuş kuru Badem, Ceviz veya Yer Fıstığı ( Tuzsuz ), Az tuzlu yada tuzsuz 8 ile 12 tane zeytin, Domates, biber, salatalık, dereotu, maydanoz, turp, nane, havuç

Mönü 2
Etli Kuru Fasulye, Nohut, Bezelye, Barbunya, Fırında et sote, Ciğer, Orman kebabı, Cağ Kebabı gibi sıvı yağ minimum eklenecek şekilde et türlerinden bir yemek
Yanında Bol yeşillik içeren salata veya dereotlu cacık

Mönü 3
Kıymalı Karnabahar, Kıymalı Pırasa, Kıymalı Ispanak, Kıymalı Kabak yada karışık mevsim sebzelerinden az kıymalı ve minimum yalı bir yemek oluşturabilirsiniz.

Salata çeşitleri Yoğurtlu havuç kırmızı lahana salatası, Yoğurtlu semizotu salatası, Çoban salatası, Bol yeşillikler içinde yağsız peynirli salata , Ekşimikli piyaz, Yoğurtlu patlıcan salatası ya da Brokoli salatası bunlardan bir tanesini seçebilirsiniz.
Şekersiz komposto cevizli dondurma, irmik tatlısı ya da Şekersiz kabak tatlısı ile tatlı ihtiyacınızı giderebilirsiniz.

Ramazan ayı sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Bu ayda dini sorumluluğumuzu yerine getirirken, ayrıca midemizi temizlemekteyiz. Doğru ramazan beslenmesi sağlığımız açısından oldukça önemlidir. En önemli etken mide küçülmeleridir. Bu nedenle ramazan sonrası yemek yeme alışkanlığımızda düzelecektir. 
Yukarıda belirtilen Ramazan Diyeti Listesi Prof. Dr. Canan Efendigil KARATAY hanıma aittir.
Canan Karatay Ramazan Diyeti

 

Hakkında protein

Dikkatinizi Çekebileceğinizi Düşündük

Denenmiş Protein Diyeti Listesi

Denenmiş Protein Diyeti Listesi

Denenmiş protein diyeti listesi, yüksek protein, düşük karbonhidrat ve orta düzeyde yağ içeren bir diyet …

3 Yorumlar

  1. 12 gündür uyguladım 5 kilo verdim ramazan diyeti ile teşekkürler canan Karatay

  2. Allah razı olsun oruç tutarken aç kalmadan diyet yaptım 8 gündür uyguluyorum 4 kilo zayıfladım sagolun canan hocam sizi takdir ediyoruz

  3. Ramazanda diyet çok zorlayıcı olacağından protein ağırlıklı bir diyet olması manidar olur. Örneğin iftar için 3.mönü yeterli duruyor. Şu an zaten aralıklı oruç yapan kişilerdenseniz ramazanda verirken de çok zorluk çekmezsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir